Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant

Go down

Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant

Post  Max Ronalds on Sun 29 Jul - 0:43

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-popmusik-har-blivit-hogre-och-allt-later-likadant

Publicerad 2012-07-26 17:11
Spanska forskare har konstaterat det som äldre generationer länge har misstänkt: Popmusiken blir bara högre och låter allt mer slätstruken.

Forskarna har använt sig av den enorma databasen Million Song Dataset, där en miljon låtar brutits ner i rådata om musik och text, för att studera popmusik gjord mellan 1955 och 2010.

Forskarna fann att under de gångna 50 åren så har ljudstyrkan hos poplåtar ökat, och låtarna har blivit allt mer slätstrukna vad gäller ackord, melodier och vilken sorts ljud som används.

– Vi fann bevis på en gradvis likriktning av musiken. I synnerhet hittade vi indikationer på att mångfalden av övergångar mellan notkombinationer – enkelt uttryckt ackord och melodier – konstant har minskat de senaste 50 åren, säger forskaren Joan Serra vid det spanska nationella forskningsrådet till Reuters.

Enligt forskarna så har klangfärgen i poplåtarna försämrats. Klangfärgen gör att en ton kan låta annorlunda än en annan ton, även om de båda är lika i tonhöjd och ljudstyrka. Ett exempel är om samma ton spelas på ett piano och en gitarr. Forskarna tolkar detta som att popmusiken blivit mer slätstruken.

Musikindustrin har länge anklagats för att bedriva ett ”ljudkrig”, och nu anser sig forskarna ha funnit bevis även för detta. Databasen visar att ljudstyrkan hos moderna poplåtar höjs vid inspelningstillfället, så en låt från 2010 kan låta högre än en poplåt från början av 1960-talet, även om ljudstyrkan är densamma på stereon.

Fynden presenteras i tidskriften Scientific Reports.

DN.seOch bakom förfallet döljer sig naturligtvis en ...

avatar
Max Ronalds

Poäng : 2993

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum