Konst som inte accepteras av PK

Go down

Konst som inte accepteras av PK

Post  Godatider on Mon 10 Dec - 23:15Här är en målning av Maxfield Parrish. Idag skulle den betraktas som fascistisk. Varför?

1. Konstnären strävar efter att nå människans högsta spirituella tillstånd, en förfinad och upphöjd existens; det mesta vi kan få ut av tillvaron och våra egenskaper, på den inre andliga nivån, och på den yttre i relation till omgivningen och naturen. Idag kan en sådan elitistisk målssättning inte accepteras, för idag regerar "Jante". Man skall inte tro "man är något", man skall visa "ödmjukhet" (falsk ödmjukhet) och erkänna sig "mänsklig" och svag och allmängiltigt eländig. Framför allt skall man sänka sig själv, och lämna plats åt andra "bättre behövande" och låtsas låta dem vara bättre.

2. Konstnären har hantverksskicklighet. Det får en konstnär inte ha i välfärdsstaten. För då blir det inte jämlikt. Alla skall få chans att vara lika bra. Därför skall kvaliten på konsten hållas nere på en låg nivå.
Dessutom målar konstnären naturalistiskt, och det betraktas som fascistiskt, eftersom det anknyter till biologi, vilket är "farligt" och kan leda till ideer om elitism. Konsten idag skall istället vara modernistiskt grumlig och verklighetsfrånvänd, i sin galna struktur, så att konstruerade värderingar och budskap kan pressas in i den.

(Min personliga uppfattning om Maxfield Parrish, är att hans människogestaltningar var något för Viktorianska och platta för att riktigt uppnå de höjder han eftersträvade. Men hans drömska landskapsbilder är fantastiska.)

Godatider

Poäng : 2137

Back to top Go down

Re: Konst som inte accepteras av PK

Post  Micoway on Tue 11 Dec - 8:32Svensk massmedia censurerar ofta politiska händelser. Exempelvis "kidnappades" tavlan Skriet av abortmotståndarna i Norge. Men svensk massmedia ljög om denna protest. De ville inte berätta sanningen som kunde styrka abortmotståndet i världen.
avatar
Micoway

Poäng : 2659

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum