En skräddarsyd "sanning" från KTH

Go down

En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  Dunkelman on Sun 3 Feb - 5:58

Nu ljugs det på hög nivå, som vanligt

"Ny rapport. Invandrartäta orter har i genomsnitt mindre sociala problem än orter med liten invandring, enligt en ny rapport. Ändå tillåts en pseudodebatt om invandringens effekter skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter, skriver Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet."

"Mitt i Sverige finns regioner där arbetslöshet, bidragsberoende och betalningsproblem närmar sig Greklands eller Spaniens nivåer. En ny analys med avstamp i FN:s index för mänsklig utveckling visar att problemen är värst i orter som har få personer med utländsk bakgrund. I själva verket är de integrationsproblem som vanligtvis förknippas med invandrartäta orter minst lika vanliga i orter som är ”invandrarfattiga”.

Den snävt invandrarfokuserade, och inte särskilt framgångsrika, integrationspolitiken bör ersättas av en bredare som adresserar de stora trösklar och den brist på företagsamhet som finns såväl i många invandrarfattiga som i en del invandrartäta orter.I Munkfors är exempelvis drygt 36 procent av ungdomarna arbetslösa. I västgötska Töreboda har så många som 21 procent av befolkningen betalningsförelägganden från Kronofogden. I Ragunda är var femte vuxen i arbetsför ålder varken i arbete eller studerar. Samtliga tre kommuner har en låg andel invånare med utländskt bakgrund, men hamnar ändå bland den sämsta tiondelen i indexet över ”mänsklig utveckling”.

Detta nya index är en fylligare och mer Sverigeanpassad version av FN:s ”human development index”. Den bygger på 18 olika faktorer och jämför hur olika utfallen är inom fem huvudkategorier: Skolan, Jobben, Hälsan, Pengarna samt en kategori som här kallas ”Hopplöshet och utanförskap”.

Exempel på mått som ingår i indexet är andelen underkända i åk 9, andel avhoppare från gymnasium, ungdomsarbetslöshet såväl som arbetslöshet totalt, andel långtidssjukskrivna och förtidspensionerade, medellivslängd, inkomster, betalningsförelägganden och några till som tillsammans är ämnade att fånga hur det går med utbildning, arbetet och hälsan.

Bland de bästa orterna enligt detta index finns exempelvis Älmhult med relativt många invandrare, eller Mullsjö med en andel invandrare något under snittet.

Resultaten av analysen ter sig mycket förvånande för alla som följt de senaste årens diskussion om integrationsproblemen i orter med många invånare med utländsk bakgrund. Av de fem sämsta orterna i indexet över mänsklig utveckling har nämligen fyra exceptionellt få invandrare. De 20 sämsta orterna har färre invandrare än snittet, nämligen 10,7 procent.

De 20 bästa orterna har fler invandrare än snittet, nämligen 14,4 procent. Det finns överhuvud taget ingen tendens för invandrartäta orter att ha sämre resultat än andra.

För att kvalitetssäkra detta förvånande resultat har indexet över mänsklig utveckling kompletterats med en särskild indikator för psykosocial hälsa bland niondeklassare från Folkhälsoinstitutet. Där bekräftas de överraskande sambanden. En lägre andel invandrare går hand i hand med vanligare förekomst av depression, mobbning och flera andra mått på psykosocial ohälsa.

Slutsatsen är ingalunda att integrationsproblemen för en del invandrargrupper är försumbara. Utan att många svenskar i orter med få invandrare har “integrationsproblem” som är lika allvarliga som hos en del invandrargrupper.

Åtskilliga invandrarfattiga orter med svaga värden i indexet över mänsklig utveckling är inte särskilt små för svenska förhållanden. På Forshaga kommuns hemsida skriver man till exempel: ”I Forshaga kommun bor 11 300 personer som uppskattar de mjuka värdena i livet.”

Facit: I Forshaga är 34 procent av ungdomarna i utanförskap, de varken studerar eller arbetar, och kommunen återfinns i den sämre tredjedelen enligt indexet över mänsklig utveckling.

I Söderhamn – med 25 000 invånare – är andelen förtidspensionärer bland de största i landet. Kramfors, med 18 000 invånare, ligger lågt i alla utvecklingsfaktorer, inte minst är medellivslängden bland de kortaste i Sverige. Både Söderhamn och Kramfors återfinns i den sämsta tiondelen i indexet.

En tes som ofta framförs är att gamla bruksorter i glesbygden har svårt att ställa om och därför halkar efter i olika avseenden. När de väl är på efterkälken pekar forskningslitteraturen på ett antal förstärkande mekanismer som lätt leder till en ond spiral av allt sämre ekonomisk utveckling, ökad utflyttning och allt sämre social utveckling. Ungefär samma mekanismer drabbar även en del invandrartäta orter.

En mekanism är att priserna på fastigheter faller i problemorterna. I kombination med att kostnaderna för att bygga nytt har trissats upp år efter år av nya regler, avgifter och planeringsprocesser blir ett nybygge genast en stor förlustaffär.

Ett annat hinder är kollektivavtalens krav på att lönerna ska vara lika över hela landet. Det gör det svårt för en ort med produktivitetsutveckling att återställa sin konkurrenskraft. I det avseendet har Kramfors ungefär samma problem som Grekland eller Italien.

En tredje mekanism är en följd av det kommunala utjämningssystemet. Enligt en stor och ovanligt samstämmig forskningslitteratur har en omfattande utjämning störst negativa effekter på tillväxt i svaga orter som får stora bidrag. Därför leder utformningen av det svenska utjämningssystemet på sikt till ökande regionala klyftor.

Ett skäl är att den närmast fullständiga utjämningen kan göra det för lätt för kommuner att höja skatter utan att bekymra sig för att kommunen blir mindre attraktiv. Ett annat skäl är att kommuner som försummar arbetet med sitt företagsklimat nästan helt kompenseras för konsekvenserna.

Dessa grundläggande mekanismer är Sveriges politiska partier väldigt obenägna att diskutera, vilket i stället har öppnat för pseudodebatten om invandringens effekter.

På kort sikt borde en politisk möjlig reformväg kunna ta lärdom av ett antal gamla bruksorter som faktiskt är i färd med en remarkabel omvandling, som Åtvidaberg, Surahammar eller Hallstahammar. Gemensamma nämnare där är en uppryckning i den politiska ledningen och förvaltningen och en kraftfull satsning på företagsamhet. Det har fått som följd att den yngre befolkningen nu växer i stället för att krympa.

Dessa goda exempel är snarare undantag, men skulle bli vanligare med en hjälpsam knuff från regeringen. I stället för att möta den nuvarande konjunkturnedgången med den vanliga blandningen av arbetsmarknadsåtgärder och kommunala åtgärder skulle regeringen kunna anslå ett villkorat statsbidrag som går till kommuner som lyckas minska antalet avhoppare från gymnasiet, öka andelen ungdomar som antingen studerar eller arbetar, och göra detta utan att höja skatten.

Dessa tre kriterier är enkla att mäta, och tekniken med resultatvillkorade statsbidrag har använts framgångsrikt på andra områden.

Det är under alla omständigheter orimligt att en pseudodebatt om problem med invandring tillåts skyla över att Sverige har stora och växande sociala problem i invandrarfattiga orter. Det måste fler våga tala om. Paradoxalt nog kan den bästa politiken för att lyfta dessa invandrarfattiga problemorter också visa sig också vara den bästa integrationspolitiken för invandrartäta problemorter.

Stefan Fölster, Chef för Reforminstitutet Adj. Professor i nationalekonomi vid KTH"

http://www.dn.se/debatt/sociala-problem-vanligast-i-orter-med-fa-invandrare

avatar
Dunkelman

Poäng : 3385

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  Barbarossa on Sun 3 Feb - 6:10

Stefan Fölster är och förblir en jävla snedseglare, mänskligt avfall som bör förpassas.
avatar
Barbarossa

Poäng : 2477

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  Dunkelman on Sun 3 Feb - 8:34

Barbarossa wrote:Stefan Fölster är och förblir en jävla snedseglare, mänskligt avfall som bör förpassas.

Fölster ska starta eget. Från den mannen kan vi nog förvänta oss en hel del bisarrerier framöver.


– Jag ska ta fram förslag som de politiska partierna eller Svenskt Näringsliv inte törs lägga fram för tillfället, säger han.


"Stefan Fölster slutar på Svenskt Näringsliv
Publicerad 30 januari, 2013 10:13


http://arbetet.se/2013/01/30/stefan-folster-slutar-pa-svenskt-naringsliv/


Chefekonomen Stefan Fölster slutar på Svenskt Näringsliv och startar egen tankesmedja.

– Jag ska ta fram förslag som de politiska partierna eller Svenskt Näringsliv inte törs lägga fram för tillfället, säger han.

Efter elva år på Svenskt Näringsliv byter Stefan Fölster jobb. Han ska driva den egna tankesmedjan Reforminstitutet.

Än så länge finns inga andra anställda och tankesmedjan har ännu inte någon lokal.

– Från och med måndag kommer tankesmedjan att finnas virtuellt och utgå från min egen dator. Men vi letar fysisk lokal också.

Stefan Fölster säger att skälet till att han byter jobb är att han jobbat länge på Svenskt Näringsliv. Dessutom anser han att det behövs en policyinriktad tankesmedja i Sverige.

– Denna typ är vanlig i både Storbritannien och USA men finns inte här i dag.

– I Sverige har vi mer forskningsinriktade som SNS eller opinionsbildande som Timbro men det inte några som föreslår mer detaljerade reformer, säger han.

Hans nya tankesmedja ska ta fram detaljerade förslag på samhällsreformer.

– Det ska bli jättekul. Jag har försökt att få till en sådan här tankesmedja i ett par år, säger han.

Erik Larsson"
avatar
Dunkelman

Poäng : 3385

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  kapten havoc on Sun 3 Feb - 8:51

Borde vi inte skicka hem dessa då och satsa mer resurser på svenskarna? Nej visst fan det kan aldrig vara synd om vita människor.
avatar
kapten havoc

Poäng : 3066

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  K. V. Pauker on Sun 3 Feb - 23:13


Såg kvällens Rapport 19.30 (2013-01-03) om Fölsters rapport.

Analysen är ju löjlig eftersom man jämfört typ hela Stockholm med små bruksorter och inte Rinkeby eller Rosengård med små bruksorter i avfolkningsbygder.

Poängen med reportaget verkade dock vara att främstalla moderaterna som invandringskritiskt eftersom man ville ha mindre asylinvandring. D v s centerpartister som ogillar partiledningens förslag om fri invandring bör bli moderater eftersom de plötsligt låtsas vara invandringskritiska. Eller så bör de bli sossar eftersom en sosse i inslaget tyckte att det var problem med att man tog emot många invandrare. Man verkar vara rädd för att det bildas ett nytt, borgerligt parti som påminner om sossarna i arbetskraftsinvandringsfrågan, det är mitt intryck.

K. V. Pauker

Poäng : 2978

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  Ådärkomdenja on Mon 4 Feb - 13:10

Läste Fölsters sinnessjuka slutsatser igår. I morbida Sverige tycks ingenting vara omöjligt. En renegat med förbrukat förtroende, jag är 'glad' att ta del av eländesinformationen från min Hong Kong-belägenhet. Sannerligen ingen Pk-håla, här vet man att skilja på folk och fä, Pk-trams göre sig icke besvär.
avatar
Ådärkomdenja

Poäng : 3727

http://files.myopera.com/foolishworld/albums/667915/rotsnake.png

Back to top Go down

Re: En skräddarsyd "sanning" från KTH

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum